Keratokonus ilerlemesin istiyorsanız bunları yapın

Keratokonus ilerlemesin istiyorsanız bunları yapın

Keratokonus ilerleyen bir göz rahatsızlığıdır fakat dikkat etmediğiniz sürece!

Keratokonus hastası biri olarak şunu çok net söyleyebilirim ki, yaşamınıza ve göz sağlığınıza dikkat etmek zorundasınız.

Göz sağlığı tamam da, yaşamımız derken diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Evet bütün yaşamınıza dikkat etmelisiniz. Dilerseniz biraz açalım…

Keratokonus hastaları gözlerini ovuşturmaktan kesinlikle kaçınmalılar. Gözleri ovmak, keratokonusun ilerlemesi için en büyük etkenlerden biri. Şöyle düşünelim, bacağınızın bir noktasını her gün bir kaç defa parmağınızla ovduğunuzda, bir süre sonra oranın zedelendiğini görürsünüz. Gözümüzde aynı şekilde. Keratokonus olan bir kornea zaten zedelenmeye açık, çok naif bir yapıdadır. Ovuşturdukça çok daha fazla zedeleneceği bir gerçek. Bu durum keratokonus seviyenizi artıracaktır.

Tozlu ortamlardan kaçınmalısınız. Toz göz sağlığı için zaten yeterince büyük bir düşman. Tozun keratokonuslu, yani incelmiş ve sarkmış bir kornea içinse çok dafa fazla sakıncalı sonuçlar doğurabileceğini söylemek yanlış olmaz.

Gözlük kullanımına dikkat! Eğer ayrıca bir göz bozukluğunuz varsa, gözlüklerinizi düzenli olarak kullanmanız önemli. Korneanızı çok fazla yormamaya dikkat edin.

Bilgisayar ve cep telefonu kullanımı günümüzün vazgeçilmezi. Gözlerimiz sürekli ekranda. Sağlıklı bir kornea için bile uzun süre radyasyona maruz kalmak ciddi göz sorunlarına sebebiyet verebiliyorken, keratokonuslu bir göz için çok daha ciddi sonuçları olacaktır. Teknolojik alet kullanımında mutlaka gözlerimizi dinlendirmeliyiz, ihmal etmemeliyiz. Keratokonus ile hassaslaşmış olan korneayı sürekli ışıktan korumalısınız.

Keratokonuslu gözümüz için her ilacı, her damlayı, doktorumuzun tavsiyesi dışında kullanmamalıyız. Gözüm batıyor damla damlattım, gözüm kanlandı damla damlattım gibi bir tercihte bulunmuyoruz. Bu çok riskli.

Keratokonus hastaları doktor kontrollerini altı ayda bir mutlaka gerçekleştirmeli. Bunu mutlaka yapın. Tercihiniz iyi bir doktor olsun lütfen. Yemeğinizden, eğlencenizden kısın, ama mutlaka göz muayenizi ihmal etmeden yaptırın. Dünya görmeye değer…

Gelelim yaşamımızın diğer alanlarında keratokonus için nelere niçin dikkat etmeliyiz?

Gözümüz doğrudan beynimize bağlı bir organ. Beyin ise halen çözülememiş bir muamma. Beyinde oluşan bir hasar veya herhangi bir tepki gözümüze ne oranda etki ediyor bunun cevabını bilim henüz tam olarak verebilmiş değil.

Mesela yaşamımızda edindiğimiz stres bizim görme yetilerimize, gözümüze, korneamıza ne kadar etki ediyor tam olarak ölçülebilmiş değil.

Fakat, bilim insanları diyor ki; kan kolesterol düzeyi ve oksidatif stresin yüksek olduğu kişilerde göz sağlığı etkileniyor, bu sebepler glokom ve diğer göz hastalıklarına davetiye çıkarıyor.

Dolayısıyla keratokonus hastaları yaşam kalitelerini yüksek tutmak, stressiz bir yaşam biçimi edinmeye çalışmak durumundalar.

Öyle herşeyi kafaya takarak keratokonus ile savaşmak biraz zor.

Keratokonus hastaları beslenme alışkanlıklarına da dikkat etmeli. Antioksidan bakımından zengin meyve ve sebze tüketimine özen göstermeli.

Ben denedim. Yararını gördüm mü? Evet…

Sağlıklı bir hayat diliyorum.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir