Assos’da kısa tatil ve şehrin röntgeni

Assos’da kısa tatil ve şehrin röntgeni

Assos yani Behramkale… Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı, binlerce yıldır insanoğluna ev sahipliği yapan bir antik köy.

Kimler gelip geçmemiş ki; Midilliler, Persler, İskender, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar… Aristoteles’in de 3 yıl Behramkale’de yaşadığı ve bir felsefe okulu kurduğu söyleniyor.

Bu tarihi güzide köyümüze gitmeden önce nasıl bir tatil istediğiniz çok önemli. Eğer, etraf sessiz sakin olsun, denizin karşısına geçip elime kitabımı alayım, kimseler rahatsız etmesin, sıkıldığımda da biraz çevreyi gezip kültürleneyim diyorsanız Assos makul bir tatil mekanı olabilir.

Yok ben hareketi severim, tatilimi dolu dolu geçirmeliyim, her an gezmeliyim, tozmalıyım diyorsanız yanlış bir tercih olabilir.

OTELLER BÖLGESİ

Assos (Behramkale)’nin deniz kıyısı oteller bölgesi olarak adlandırılıyor ve bünyesinde birçok pansiyon teli barındırıyor. Denize sıfır noktasında kurulu olan otellerden birini tercih edebilirsiniz.

Fakat otel tercih etmeden önce odanızın konumunu mutlaka konuşun. Bir çok otelin arka cephelerinde bulunan odalarda pencereler açılmıyor ve gündüz bile ışıkla aydınlatmak zorunda olduğunuz odalarda tatilinizi geçirmek zorunda kalabilirsiniz.ü

Bize ilk verdikleri odanın da ne yazık ki pencereleri bir duvara bakıyor ve açılması mümkün değildi. Konuşarak değiştirmek zorunda kaldık.

SICAK BİR DENİZ HAYALİ KURMAYIN

Assos’un denizi genel itibariyle soğuk. Hava sıcak olsa da sıcak bir deniz hayali kurmayın 🙂 Sabah saatlerinde sakin olan deniz öğleden sonra rüzgarın da etkisiyle dalgalanıyor hafiften. Fakat öğleden sonra, sabah saatlerine göre daha sıcak bir deniz sizi karşılıyor.

Bölgenin en iyi otellerinden birinde kalmamıza rağmen sabah saatlerinde deniz üzerinde biriken yağ tabakaları gördük. Fakat öğleden sonra deniz oldukça berrak bir hal alıyor.

BALIKLARLA BİRLİKTE YÜZÜN

Assos’da öğleden sonra yüzerken balıkların size eşlik etmesi, berraklaşan denizde bir çok balık türü, hatta ahtapotlarla birlikte yüzüyor olmanız çok muhtemel.

Assos’da çok fazla kıyı bölge yok. Denizi derin. Yüzme bilmeyenler için çok tercih edilebilecek bir deniz değil.

DENİZ İÇİN BİR BAŞKA TERCİH NOKTASI: KADIRGA KOYU

Behramkale’ye çok yakın bir bölgede yer alan Kadırga Koyu’nun çok daha berrak ve Assos’a göre daha fazla kumsala sahip bir denizi var. Assos’da kalıp, alternatif arayanlar için çok iyi bir tercih olabilir.

Hatta Kadırga Koyu’nda yer alan otellerde de konaklayabilir, Assos’a gezmek için günü birlik gidebilirsiniz. Bir daha gitmek durumunda olursam tercihim Kadırga Koyu’nda kalmaktan yana olur.

BEHRAMKALE ÇARŞISI

Oteller Bölgesi’nin hemen üstünde yer alan köy tamamen turizme adanmış. Çarşı içerisinde satıcı sergileri ve çeşitli restoranlar ziyaretçileri karşılıyor. En tepede ise Assos Kalesi var.

Dik bir konumda bulunan çarşı içerisinden araç ile geçebiliyorsunuz fakat park edebileceğiniz bir yer yok. Şurada park edeyim de, bir yemek yiyip çıkalım demeniz çok zor. Bu yüzden aracınızı köyün girişinde yer alan ücretsiz otoparka bırakmanız en doğrusu.

Çarşı yolu taşlarla döşeli. Bu yüzden bizim gibi çocuklu bir aileyseniz ve bebek arabasıyla hareket etmek zorundaysanız, işiniz çok zor. İtersin gitmez, çekersin gelmez. çocuğu kucakta taşımak daha az yorucu. 🙂

Çarşıda satılan ürünler, ülkemizdeki yüzlerce tatil bölgesindeki ürünlerle hemen hemen aynı. Hiçbir tezgahta farklı bir ürün olmaz mı diye çok söylendik. 🙁

En farklı gördüğümüz ürün, eşarpları keserek, oyalı, işlemeli bandanalar yapıyorlar. Assos’lu Süreya Dayı bu işin ehli 🙂

Çarşı’yı gezerken en fazla göreceğiniz şeylerden biri de, Karadut şerbeti. Yalnız kaliteli olanını bulmaya bakın. Sahtesini satanların olduğunu duyduk. Biz çarşının üst kısımlarında yer alan Panora adlı mekanda içtik. Gayet güzeldi.

KALE VE TARİHİ KALINTILAR

Behramkale’nin tepesinde yer alan kale o kadar bakımsız görünüyordu ki, gezdiği her tarihi mekanda bakımsızlıktan muzdarip bir aile olarak kalenin bulunduğu alana girmedik.

Girmedik diye bilgilendirmeyecek miyiz 🙂 Kalenin girişi 10 TL. (2018)

Assos’a tarihen kalanlar arasında Akropolisdeki Athena Tapınağı, Bizans surları, Hüdavendigar Cami, akropolisin eteklerinde arkaik devirden günümüze kadar iyi korunmuş antik yol ve iki kenarındaki mezarlar, şehir sur duvarları, Gymnasion, Agora, Stoa, Bouleuterion, tiyatro ve kilise bulunuyor.

APOLLON SMINTHEAUS TAPINAĞI

Behramkale’ye Ayvacık Gürpınar Yolu üzerinden 26 Km uzaklıktaki tapınağı ziyaret edebilmeniz mümkün. Helenistik dönemin kutsal alanlarından biri burası. Biz 3 gecelik tatil süresince ziyaret etmeye fırsat bulamadık. Siz planlarınız içerisine alabilirsiniz 🙂

EGE MUTFAĞININ HAKİMİYETİ

Assos’da genel olarak Ege mutfağı hakim. Balık dışındaki ürünler; Karides, kalamar, midye v.s Çanakkale’den geliyor ve buzluk ürünleri. Balığı ise taze olarak bulabilirsiniz.

Özellikle otellerin mutfaklarında yer alan midye dolmalar taze değildir.

Mantı, çiğ börek ve gözleme ise yine bulabileceğiniz nadide, ender menülerden 🙂

PARK SORUNUNA HAZIR OLUN

Oteller Bölgesi’nde ciddi anlamda otopark sorunu mevcut. Araçla gitseniz bir dert, gitmeseniz bir dert. Biz aracımızla gittik, gittiğimize de bin pişman olduk. Kervansaray Otel’in valesi aracımızı otoparktaki ağaca çarptı ve o andan sonra tatil bizim için moral bozukluğuna dönüştü. Neyse, bu ayrı bir yazı konusu…

Oteller Bölgesi’nde yer alan bir otelde kalmayı düşünüyorsanız, ciddi anlamda park sorununa ve tek şerit yollara hazırlıklı olun.

Umarım tatil tercihiniz için yol gösterici bir yazı olmuştur.

Sağlıklı ve huzurlu tatiller.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir